Revista care te menține sănătos

Știri

Sindromul decalajului orar ar putea ramane o amintire

28 aprilie 2015
Share

Jet lagul este o conditie care apare odata cu schimbarea fusului orar, o dereglare a ritmului circadian ce se caracterizeaza prin aparitia unor simptome precum oboseala, insomnie, anxietate, constipatie, diaree, stare de iritabilitate, stare de voma, transpiratie, dureri de cap, ameteala, pierderi de memorie etc.

O echipa de cercetatori a descoperit „un buton de resetare” a ceasului intern al organismului. In urma acestor descoperiri, s-ar putea trata o serie de tulburari, de la cele de somn la cele cognitive asociate cu jet lagul, cu lucrul in schimburi etc.

Ritmul circadian si dereglarea de fus orar

Potrivit studiului publicat online, se pare ca ceasul biologic al organismului ar putea fi resetat atunci cand un fosfat se combina cu o proteina din creier. Acest proces numit fosforilare este declansat de catre o lumina care stimuleaza sinteza unor proteine specifice ce joaca un rol-cheie in organism, sincronizand ritmul circadian la ciclurile din mediul extern. Pentru a studia cum functioneaza mecanismul ceasului biologic al creierului, cercetatorii au creat o mutatie genetica asupra proteinei numite elF4E din creierul unui soarece de laborator, astfel incat sa nu apara procesul de fosforilare. In urma mutatiilor create, s-a observat ca ritmul circadian nu s-a putut sincroniza cu un ciclu de zece ore jumatate de lumina, urmat de zece ore jumatate de intuneric, spre deosebire de un ciclu normal de 24 ore. Perturbarea ritmului circadian este uneori inevitabila si poate conduce la aparitia unor consecinte grave.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.