Revista care te menține sănătos

Știri

Consumul de oua ar putea reduce riscul de diabet tip II

7 aprilie 2015
Share

Consumul unui ou pe zi ar putea reduce riscul diabetului, sustin cercetatorii. Potrivit unui nou studiu, ouale ar putea reduce riscul dezvoltarii diabetului de tip II cu pana la o treime.

Se pare ca aceleasi beneficii pentru sanatate le-ar prezenta si lactatele, mai ales branza. Un studiu condus de catre specialistii de la Universitatea din Finlanda de Est a analizat rolul oualor in ceea ce priveste diabetul de tip II, mai ales ca in trecut se considera ca alimentele care contin colesterol sporeau acest risc. Astfel, in anii 1980, au fost studiate obiceiurile alimentare a 2.332 de barbati cu varste intre 42 si 60 de ani, iar douazeci de ani mai tarziu, 432 de barbati sufereau de diabet de tip II.

Diabetul si ouale

Rezultatele au aratat ca ouale nu numai ca reduceau riscul de diabet de tip II, dar micsorau si nivelul de glucoza din sange. Barbatii care consumau patru oua pe saptamana prezentau un risc de a dezvolta diabet de tip II cu 37% mai mic, spre deosebire de barbatii care consumau un singur ou pe saptamana. Legatura a ramas valabila chiar si dupa ce s-au luat in considerare obiceiuri precum exercitiile fizice, fumatul, greutatea corporala etc. Pe langa colesterol, ouale contin nutrienti benefici care pot avea efecte asupra metabolismului. Un al doilea studiu a constatat ca persoanele care consuma branza si iaurturi cu un continut bogat in grasimi reduc riscul diabetului de tip II cu un sfert. Expertii de la Universitatea din Lund, Suedia, au analizat efectele diferitelor surse de grasimi saturate asupra diabetului. Obiceiurile alimentare a 27.000 de persoane cu varste intre 45 si 74 de ani au fost analizate la inceputul anilor 1990, iar 20 de ani mai tarziu, 2.860 de persoane au fost diagnosticate cu diabet de tip II. Rezultatele sugereaza ca produsele lactate bogate in grasimi reduc riscul. Cei care le consumau prezentau un risc cu 23% mai mic de a dezvolta diabet de tip II.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.