Revista care te menține sănătos

Știri

Cancerul tiroidian: un caine a fost dresat pentru a depista maladia

12 martie 2015
Share

Nu este prima data cand mirosul ascutit al cainilor este folosit in contextul unei cercetari medicale. Anul trecut, seful departamentului de urologie de la un spital din Milano a recurs la ajutorul a doua femele de ciobanesc german, antrenate pentru „a mirosi” probele de urina, astfel incat sa poata detecta compusii organici volatili specifici cancerului de prostata.

De aceasta data, o echipa de la Universitatea din Arkansas, Statele Unite, a antrenat un mascul de ciobanesc german pentru a identifica compusii organici volatili, specifici cancerului tiroidian.

Diagnosticarea cancerului tiroidian

In cazul in care adulmeca prezenta cancerului in proba de urina a unui pacient nediagnosticat, cainele antrenat ia pozitia culcat. In cazul in care nu detecteaza nimic, trece mai departe. Pentru aceasta demonstratie, 34 de pacienti care isi facusera programari la spital pentru examenele medicale au fost de acord sa ia parte la test. Probele de urina au fost colectate de la fiecare pacient, iar apoi masculul de ciobanesc german a detectat corect 30 de pacienti. Aceasta solutie este una promitatoare in cazul pacientilor aflati in regiuni unde nu exista acces la tehnici de biopsie. Pentru a pune diagnosticul de cancer tiroidian, medicul preleva celule din nodulii care au crescut pe tiroida (citopunctie) pentru a le analiza. Acest lucru permite sa se observe daca celulele sunt normale, daca trebuie monitorizate sau daca sunt maligne.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.