Revista care te menține sănătos

Știri

Narcolepsia, o boala autoimuna?

12 martie 2015
Share

Aproximativ 3 milioane de oameni din intreaga lume sufera de narcolepsie, o tulburare cronica de somn ce se caracterizeaza prin somnolenta excesiva in timpul zilei si care afecteaza stilul de viata. Din pacate, nu exista tratament pentru aceasta afectiune si se cunosc foarte putine aspecte despre cauzele sale.

Acum insa, un nou studiu sugereaza ca narcolepsia ar putea fi o boala autoimuna. Narcolepsia afecteaza persoanele intre 10 si 25 de ani si le ingreuneaza viata. Printre simptome se numara halucinatiile, starea de somnolenta pronuntata, pierderea tonusului muscular, imposibilitatea temporara de a vorbi, urmata de gestul de a adormi etc.

Ce este, de fapt, narcolepsia?

Procesul descoperit de catre expertii de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, este declansat de catre pierderea neuronilor orexin, celule ale creierului care mentin echilibrul intre somn si starea de veghe. Este interesant de stiut ca aceasta afectiune, desi a fost considerata o boala genetica, se pare ca poate fi indusa si de catre alti factori de mediu, printre care o explozie de ras sau stresul. In urma mai multor analize, s-a observat ca narcolepticii au mai putini neuroni orexin in creier, fapt ce conduce la aparitia unui echilibru fragil intre somn si starea de veghe si care, in cele din urma, determina un atac de narcolepsie. Dar oare de ce se intampla acest lucru? Ei bine, de vina ar putea fi o reactie imuna ce conduce la distrugerea acestor neuroni. Pentru acest studiu, echipa a colaborat cu cativa cercetatori din Japonia pentru a izola anticorpii specifici pe care i-au injectat soarecilor de laborator. In cursul lunilor urmatoare, au inceput sa se observe schimbari in randul soarecilor, printre care obiceiuri neregulate de somn si nu numai. Cercetatorii incearca sa descopere zona creierului in care anticorpii ataca celulele creierului care produc orexina (substanta de origine cerebrala ce regleaza somnul).

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.