Revista care te menține sănătos

Știri

Oboseala cronica nu este o problema psihologica

9 martie 2015
Share

Oboseala cronica nu este o problema psihologica, ci mai degraba o maladie biologica, potrivit unui studiu publicat in revista medicala Science Advances.

Oboseala cronica ar putea fi identificata prin markeri din sange si presupune mai multe etape. Aceasta cercetare este extrem de incurajatoare, mai ales ca acest sindrom nu poate fi diagnosticat in prezent. Sindromul de oboseala cronica este o stare de oboseala repetata care nu dispare nici dupa ce ne odihnim si care, in acest moment, nu are o cauza identificabila. Determina aparitia durerilor de cap, dificultati de concentrare, dureri musculare etc.

Sperante pentru tratament

Oamenii de stiinta au analizat nivelul a 51 de markeri ai sistemului imunitar in plasma a 298 de persoane bolnave si 348 de persoane sanatoase. Expertii au descoperit ca sangele pacientilor care se confruntau cu aceasta problema de trei ani sau mai putin prezenta un nivel mai mare de molecule numite citokine. In schimb, sangele pacientilor care sufereau de oboseala cronica de mai mult de trei ani nu prezenta acest nivel de citokine. Legatura este neobisnuit de puternica intre interferonul gamma (o citokina legata de oboseala care apare dupa infectiile virale). Dupa trei ani de la aparitia sindromului, sistemul imunitar prezinta semne de epuizare si nivelul de citokine este in scadere.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.