Revista care te menține sănătos

Știri

Lipsa soarelui creste riscul de diabet

24 februarie 2015
Share

Principalul factor de risc al diabetului tip 2 este obezitatea, insa oamenii de stiinta au descoperit ca lipsa expunerii la soare creste, de asemenea, riscul acestei boli.

Un nou studiu ii avertizeaza pe oameni ca un nivel scazut de vitamina D in organism prezinta risc de obezitate, dar si un risc de a avea diabet tip 2. De asemenea, persoanele cu un nivel normal de vitamina D ar suferi de prediabet, o conditie ce presupune un nivel ridicat al zaharului din sange, mai mare decat in mod normal. Daca ramane netratata, aceasta afectiune se poate transforma in diabet tip 2.

Petreceti timp in aer liber!

Riscul de sindrom metabolic – un termen utilizat pentru a descrie combinatia dintre diabet, hipertensiune arteriala si obezitate – este, in aceeasi masura, crescut. Sindromul metabolic prezinta risc mai mare de afectiuni cardiovasculare sau accident vascular cerebral. Cercetatorii spanioli au descoperit ca lipsa de vitamina D, numita si vitamina soarelui, creste riscul de diabet zaharat, mai mult decat greutatea fizica. Tocmai de aceea, exista o legatura directa intre nivelul de vitamina D si modalitatea in care organismul metabolizeaza glucoza. Persoanele obeze care nu aveau diabet prezentau un nivel mai ridicat de vitamina D fata de pacientii cu diabet. Vitamina D controleaza nivelul de calciu din organism si mentine sanatatea sistemului imunitar, prevenind aparitia unor boli precum astmul. Vitamina D se formeaza sub piele ca o reactie la lumina soarelui, insa este intalnita si in alimente. Studiul publicat in Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism sugereaza ca lipsa vitaminei D si obezitatea interactioneaza sinergic sporind riscul de diabet si tulburari metabolice.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Dailymail.co.uk

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.