Revista care te menține sănătos

Știri

Probioticele care ar putea ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange

5 februarie 2015
Share

Un tratament pe baza de probiotice a permis cercetatorilor americani sa scada nivelul de glucoza din sange in cazul rozatoarelor. Aceasta este o descoperire care ar putea schimba situatia pentru pacientii cu diabet.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Cornell din Statele Unite a reusit sa scada nivelul de glucoza din sange la sobolanii cu diabet prin administrarea unui medicament pe baza de probiotice (bacterii ale sistemului digestiv). Pentru acest studiu, echipa de cercetatori a dezvoltat in laborator o tulpina de Lactobacillus, o bacterie prezenta in mod normal in sistemul nostru digestiv care secreta glucagon (hormon pancreatic).

Tratament impotriva diabetului

Rozatoarelor li s-au administrat medicamentele pe cale orala timp de 90 de zile. La finalul tratamentului, s-a observat o scadere cu pana la 30% a glicemiei sobolanilor, in comparatie cu nivelul observat inainte de studiu. Datorita acestui eveniment, pancreasul rozatoarelor functiona normal. Sub efectele acestui tratament cu probiotice, celulele epiteliale (capabile de secretia mucusului si absorbtia unor substante nutritive) au fost transformate in celule ale pancreasului capabile sa secrete insulina si sa echilibreze nivelul de glucoza. Diabetul poate provoca leziuni la nivelul organelor, precum si asupra vaselor de sange. Aceasta noua abordare ar putea ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange, in particular in cazul diabetului tip I (celulele din pancreas nu mai produc insulina). Probioticele sunt microorganisme prezente in mod natural in flora intestinala. De asemenea, sunt prezente in anumite iaurturi si cereale si au un efect benefic asupra sanatatii si mai ales impotriva obezitatii.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.