Revista care te menține sănătos

Știri

75% dintre atacurile de cord in cazul tinerilor sunt cauzate de stilul de viata

7 ianuarie 2015
Share

Trei din patru atacuri de cord in cazul femeilor tinere ar putea fi prevenite daca ar urma indeaproape sase reguli pentru o viata sanatoasa, spun cercetatorii. Regulile sunt simple: fara fumat, mentinerea unei greutati normale, cel putin 150 de minute de exercitii fizice pe saptamana, statul la televizor pentru cel mult sapte ore in fiecare saptamana, consumul a cel mult un pahar de bauturi alcoolice pe zi si un regim alimentar sanatos.

Aceste reguli ar putea ajuta femeile cu varste intre 30 si 40 de ani sa reduca semnificativ riscul unor boli de inima, spun expertii americani, care au urmarit dieta si alte obiceiuri de viata in cazul a 70.000 de asistente medicale, timp de doua decenii.

Autorul studiului, Andrea Chomistek, profesor asistent in epidemiologie si biostatistica in cadrul Indiana University School of Public Health, a declarat: „Desi rata de mortalitate in cazul bolilor de inima a fost intr-un declin constant in ultimele patru decenii in SUA, in randul femeilor in varsta de 35-44 de ani nu s-a inregistrat nicio scadere. Aceasta diferenta poate fi explicata prin stilul de viata nesanatos”.

 

Efectele unui stil de viata sanatos

Timp de 20 de ani, cat a durat monitorizarea, 456 de femei din grupul studiat au avut atacuri de cord si 31.691 de femei au fost diagnosticate cu unul sau mai multi factori de risc al bolilor cardiovasculare, inclusiv diabetul zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala sau un nivel ridicat de colesterol in sange.

Cercetatorii au descoperit ca femeile care au aplicat toate cele 6 reguli ale unui stil de viata sanatos au avut un risc de a suferi un atac de cord cu 92 la suta mai mic si un risc de 66 la suta mai mic de a dezvolta un factor de risc pentru boli de inima.

Regulile privind stilul de viata sanatos sunt recomandate de mai toate studiile, care arata ca mentinerea unei greutati normale, exercitiile fizice regulate, consumul moderat de alcool si renuntarea la fumat reprezinta reteta pentru longevitate.

Regula suplimentara despre limitarea la o ora pe zi a vizionatului la TV a fost consolidata de cercetarea spaniola, care arata ca prea mult timp petrecut la TV poate dubla riscul de a muri prematur.

 

Mircea Doaga

Sursa: dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.