Revista care te menține sănătos

Știri

Obezitatea, risc major de cancer

18 decembrie 2014
Share

Potrivit unui studiu publicat in revista medicala „The Lancet Oncology”, aproape o jumatate de milion de cazuri noi de cancer la adulti pot fi asociate pe plan mondial cu obezitatea sau cu greutatea in exces, informeaza AFP.

Studiul, coordonat de International Agency for Research on Cancer (IARC), agentia de cercetari asupra cancerului, infiintata de OMS, afirma ca obezitatea si greutatea in exces au devenit un risc major, fiind vinovate de 3,6% (481.000 cazuri) din totalul cazurilor noi de cancer la adulti in 2012.

Aceasta analiza se sprijina mai ales pe o vasta baza de date Globocan, ce include incidenta si mortalitatea provocate de cancer in 184 de tari. Statele bogate sunt cele mai afectate (America de Nord – 111.000 cazuri noi), incidenta cea mai mica fiind in tarile slab dezvoltate (Africa subsahariana – 7.300 cazuri de cancer). Tarile din Europa de Est sunt afectate in mod special, cu 65.000 de cazuri de cancer.

Femeile sunt mai predispuse

Studiul mai arata ca relatia dintre cancer si obezitate le afecteaza mai mult pe femei decat pe barbati, in mare parte din cauza endometrului (mucoasa uterului) si a cancerelor mamare care apar in numar mare dupa menopauza.

La femei, din totalul cazurilor noi de cancer diagnosticate anual si asociate cu obezitatea, trei sferturi (73%) reprezinta: cancerul endometrului (mucoasa uterina), de colon, de san. In randul barbatilor, din totalul cancerelor cauzate de obezitate, doua treimi (66%) din total sunt reprezentate de bolile renale si cele de colon.

Potrivit OMS, numarul persoanelor care sufera de obezitate s-a dublat dupa 1980. Pe plan mondial exista peste 1,4 miliarde de persoane supraponderale cu varsta de 20 de ani.

Cristina Ionescu
Sursa: AFP

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.