Revista care te menține sănătos

Știri

Crestere epidemica a numarului de cazuri de diabet zaharat

17 decembrie 2014
Share

Diabetul zaharat are implicatii serioase atat asupra sistemului sanitar (prin perspectiva suferintei pacientilor), cat si a celui financiar (prin costurile aferente ingrijirii medicale).

Din aceste motive, se impun masuri urgente de prevenire si control, mai ales in situatia in care afectiunea inregistreaza o crestere epidemica a numarului de cazuri in Romania.

Acestea sunt doar cateva dintre concluziile dezbaterii „Diabetul zaharat – problema de sanatate publica”, care a avut loc luna trecuta. Evenimentul, organizat de Comisia pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei si Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a reunit importanti diabetologi, experti in politici de sanatate, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, precum si decidenti politici. Cu totii au analizat situatia actuala a diabetului in Romania, evidentiind aspectele prioritare care necesita interventie rapida, precum si posibilele solutii pentru imbunatatirea sistemului de ingrijire a romanilor cu diabet zaharat.

„Diabetul zaharat este o boala cronica netransmisibila, incurabila, in crestere si costisitoare, deci prioritara. Este principala cauza de orbire, de insuficienta renala, atac vascular cerebral, infarct de miocard acut, neuropatie diabetica si picior diabetic. Vorbim de complicatii debilitante, care provoaca anual milioane de decese. Este momentul sa actionam cu mai multa implicare decat pana acum pentru a preveni diabetul si pentru a controla mult mai bine boala, prevenind in acest fel complicatiile asociate”, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Necesitatea unui program national de prevenire

Specialistii au punctat si necesitatea implementarii unui program national de prevenire. „Pentru ca acest program sa functioneze, avem nevoie atat de sprijinul Ministerului Sanatatii, cat si al celorlalte ministere. Astfel, Ministerul Agriculturii ar putea promova o agricultura bazata pe culturi sanatoase, Ministerul Comertului ar putea renunta la reclamele care stimuleaza alimentatia nesanatoasa, Ministerul Educatiei Nationale ar putea aloca ore de educatie nutritionala, iar fondurile necesare derularii programului de prevenire ar putea veni din accizele pe fumat, alcool, racoritoare dulci etc.”, a declarat seful Sectiei Clinice Diabet II, din cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. N. C. Paulescu” din Bucuresti, prof. univ. dr. Gabriela Radulian.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.