Revista care te menține sănătos

Știri

Mutatiile genei APOA5 ar putea provoca atac de cord

15 decembrie 2014
Share

Mutatii genetice rare care cresc riscul unui atac de cord prematur in cazul persoanelor de varsta mijlocie au fost descoperite de catre oamenii de stiinta. Barbatii sub 50 de ani si femeile sub 60 de ani prezinta sanse de doua ori mai mari de a suferi un atac de cord daca poarta o gena numita APOA5.

Aceasta gena determina nivelul de colesterol din sange si grasimile numite trigliceride, conducand la aparitia cheagurilor de sange. Atacurile de cord sunt responsabile de milioane de decese in toata lumea si apar atat in urma factorilor genetici, cat si in urma factorilor de mediu.

Reducerea atacurilor de cord

Expertii de la Broad Institute si Massachusetts General Hospital au analizat genomul (masa totala de gene si alte informatii ereditare) a 10.000 de oameni. Aproximativ jumatate a suferit un atac de cord. Persoanele care suferisera atacuri de cord prezentau mutatii in ceea ce priveste gena receptorului LDL, confirmand inca o data faptul ca acest colesterol „rau” – LDL creste riscul de atac de cord. De asemenea, oamenii care prezinta mutatii ale genei APOA5 au un nivel mai mare de trigliceride care cresc de aproximativ doua ori riscul de atac de cord. Cercetatorii spera ca aceste descoperiri sa conduca la reducerea numarului de atacuri de cord in cazul persoanelor de varsta mijlocie. Un alt studiu anterior a identificat o mutatie a genei APOC3 ce micsora nivelul colesterolului din sange si, respectiv, scade nivelul atacului de cord.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.