Revista care te menține sănătos

Știri

Cum masurati corect pulsul

9 decembrie 2014
Share

Pulsul este bataia, frecventa sau ritmul inimii. Locul in care acesta se simte cel mai usor este la incheietura mainii, imediat deasupra degetului mare. Pulsul se poate simti si in alte regiuni ale corpului, cum sunt incheietura cotului, incheietura inghinala sau in spatele genunchiului.

Este important sa va cunoasteti pulsul, pentru ca acesta poate indica tulburari ale frecventei sau ritmului inimii. Este bine sa incercati sa va luati pulsul in diferite momente ale zilei (inainte si dupa diverse activitati). Frecventa acestuia se modifica pe parcursul unei zile in functie de activitatile pe care le efectuati. Acest fenomen este normal. Insa, pentru a afla pulsul de referinta este indicat sa il masurati dimineata – imediat la trezire sau seara – inainte de culcare.

 

Limita normala, intre 60 si 100 de batai pe minut

Pulsul normal variaza intre 60 si 100 de batai pe minut. Exista, totusi, conditii in care pulsul poate fi mai rapid sau mai lent. Acestea pot fi determinate de varsta, medicamente, cofeina, gradul de antrenament fizic, orice boala – incluzand boli de inima, stres, anxietate. Totusi, daca ajungeti la 120 de batai/minut sau la mai putin de 40 trebuie trebuie sa va adresati de urgenta medicului.

Cu ocazia conferintei de presa organizata de Asociata Pacientilor cu Aritmii pe tema „Fibrilatia atriala, cauza majora de accident vascular cerebral”, specialistii au oferit pacientilor cateva sfaturi referitor la masurarea corecta a pulsului. Astfel, iata care sunt pasii ce trebuie urmati in acest scop.

  • In primul rand, faceti rost de un ceas, apoi stati cinci minute pe scaun inainte de a va masura pulsul la incheietura mainii. Nu uitati ca orice stimulente consumate inainte (de genul cofeinei, nicotinei) vor influenta rezultatul, asa ca e bine sa va abtineti de la consumul acestora cu cateva ore inainte de efectuarea masuratorilor.
  • Pregatiti ceasul si asezati palma stanga sau dreapta in sus, cu cotul usor indoit.
  • Amplasati degetele aratator si mijlociu ale celeilalte maini la baza degetului mare de la mana la care se face masuratoarea. Degetele trebuie sa se gaseasca intre osul de la marginea incheieturii si tendonul care merge spre degetul mare. S-ar putea sa fie nevoie sa miscati putin degetele pana sa simtiti pulsul, dar la fel de important este ca pielea nu trebuie doar atinsa, dar nici apasata foarte tare.
  • Pentru a va fi mai usor, numarati bataile timp de 30 de secunde, apoi inmultiti cu doi, pentru a afla cate batai aveti pe minut. Iar daca ritmul inimii este neregulat, faceti un efort si numarati pana la un minut.

 

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.