Revista care te menține sănătos

Știri

Artroza la genunchi: speranta de tratament

22 august 2017
Share

In caz de artroza severa, proteza este singura solutie. In curand, insa, articulatiile deteriorate se vor putea regenera gratie unei injectii cu celule stem.

Artroza este o maladie caracterizata prin distrugerea progresiva a carilajului. Odata cu inaintarea in varsta, creste si riscul acestei afectiuni, insa acesta nu este singurul factor. Practicarea intensiva a sportului precum si obezitatea sunt factori de risc importanti. In momentul in care carilajul a disparut in totalitate, proteza la genunchi este singura solutie. Ea poate fi partiala sau totala.

 

O noua speranta de tratament

Celulele stem injectate se vor transforma in celule cartilaginoase. Tratamentul nu se limiteaza doar la simpla injectare a celulelor stem, pentru ca singure nu se pot dezvolta. In prealabil, chirurgul trebuie sa se asigure ca genunchiul este drept si stabil. Daca pozitia nu este corecta, poate aparea o osteotomie, iar daca are o pozitie instabila, se va reconstrui un ligament incrucisat. Celulele stem prelevate sunt purificate intr-o centrifuga si amestecate cu factori de crestere. Este vorba despre proteine care care pun in miscare aceste celule. Si nu numai. Apoi se realizeaza microperforatii in articulatii si este depusa solutia ce contine celulele aflate intr-o gelatina. Interventia dureaza in jur de o ora si 30 de minute. Cartilajul se va recupera in 4 luni si va incepe sa se ingroase intre lunile 12 si 18. Precum alte proceduri chirurgicale noi, tehnica are nevoie de validare prin intermediul mai multor studii clinice.

 

Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.