Revista care te menține sănătos

Știri

In timpul unui sarut de 10 secunde se transfera 80 de milioane de germeni

20 noiembrie 2014
Share

Un sarut nu este doar un sarut. Este, de asemenea, o ocazie ca milioane de germeni sa fie transferati de la o persoana la alta, potrivit unui studiu efectuat de un cercetator olandez. Potrivit acestui studiu, in timpul unui sarut care dureaza 10 secunde cei doi protagonisti schimba intre ei un numar de 80 de milioane de germeni.

De asemenea, teoria este valabila si in cazul a doua persoane care se saruta scurt, dar de mai multe de ori de-a lungul unei zile. „Sarutul intim, care implica si contactul cu limba si implicit schimb de saliva, pare a fi un comportament exclusiv al oamenilor si este comun in peste 90 la suta dintre culturi cunoscute”, declara autorul studiului, Remco Kort, din cadrul Departamentului de Sisteme Biologie si Microbiologie, din cadrul grupului olandez TNO.

Remco Kort, consilier al muzeului de microbiologie Micropia din Amsterdam, a adaugat: „Pentru cunostintele noastre, efectele exacte ale sarutului intim in privinta microbiotei orale (organisme microscopice vii) nu au fost studiate. Ne-am dorit sa aflam in ce masura doi parteneri impart microbiota lor orala si am descoperit ca, cu cat un cuplu se saruta mai des, cu atat microbiota lor este mai similara”.

 

Microbii au rolul lor

Intr-un experiment, cercetatorii au oferit unui numar de 21 de cupluri o bautura probiotica si care continea bacterii, inainte de a se saruta. Probele luate acestora au aratat ca in timpul sarutului se realizase transferul a 80 de milioane de germeni.

Cercetatorii au descoperit ca germenii de pe limba sunt mult mai asemanatori in cazul cuplurilor, comparativ cu persoanele care nu se cunosc intre ele.

Potrivit studiului publicat in revista Microbiome, germenii din gura reprezinta doar o mica parte. Gura este gazda pentru peste 700 de tipuri de bacterii, dar intreg corpul gazduieste peste 100 de miliarde de microorganisme, multe avand un rol important in lupta impotriva bolilor si digerarea alimentelor.

 

Mircea Doaga

Sursa: Health.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.