Revista care te menține sănătos

Știri

La fiecare 8 minute, un roman sufera un traumatism cranio cerebral. Mai ales tinerii

14 noiembrie 2014
Share

Traumatismele cranio-cerebrale (TCC) reprezinta principala cauza de deces la populatia tanara, cu varste de sub 40 de ani. Totodata, TCC constituie cauza a aproximativ doua treimi din decesele post-traumatice, fiind si cel cel mai frecvent generator de handicap permanent post-traumatic. Din pacate, toti pacientii cu TCC sever si 75% dintre cei care au suferit o forma medie raman cu dizabilitati fizice si psihice.

In Romania, numarul cazurilor cu traumatisme cranio-cerebrale este in crestere. Cu o incidenta de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, tara noastra inregisteaza anual peste 60.000 de noi cazuri de TCC. In medie, la fiecare 8 minute, un roman sufera un traumatism cranio cerebral. TCC constituie 36-40% din totalitatea traumatismelor, iar in asociere cu alte traumatisme ponderea lor creste la 60-65% .

75% dintre persoanele care au decedat in urma accidentelor rutiere au suferit un traumatism cranio cerebral. Cu o rata a deceselor in accidente rutiere produse de 92 de morti la un milion de locuitori Romania este pe primul loc in UE, unde media acestui indicator este 52, potrivit datelor oficiale.

„Numarul traumatismelor cranio-cerebrale este in crestere din cauza mai multor factori. De la dezvoltarea industriei auto si modul in care evolueaza tehnologia in transport pana la inmultirea accidentelor domestice. Din datele pe care le avem, putem spune ca in Europa incidenta oscileaza intre 1,4 milioane si 1,6 milioane, majoritatea victimelor ajungand sa fie tratate in regim de urgenta”, a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

 

Romania, deficitara la neuroreabilitare

„Traumatismele cranio cerebrale trebuie tratate cu maximum de seriozitate si atentie deoarece au de nenumarate ori implicatii medico-sociale, economice si juridice dintre cele mai grave . Romania se confrunta, insa, cu unele probleme in aceste cazuri. In primul rand este vorba despre un deficit mare de neuropsihologi. Nu avem specialisti in recuperarea memoriei. Nu este suficient doar sa te poti misca din nou. Este cel putin la fel de important sa poti comunica si sa te poti reintegra in societate. In Romania exista doar cateva centre in care pacientul este tratat de echipe multidisciplinare de neuroreabilitare. Ar fi nevoie de cate un centru in fiecare judet precum si de dezvoltarea unei comunitare de neuroreabilitare si a unui sistem alternative privat.”, a adaugat prof dr Dafin Muresanu.

Pentru toate acestea este insa nevoie de un efort bugetar considerabil. Cifrele arata ca, in Germania, costul mediu pentru ingrijirea unui pacient cu traumatism cranio-cerebral se cifreaza la peste 2.500 euro, in Spania, de 2.800 de euro, iar in Suedia, de 3.000 de euro .

Despre noile descoperiri in domeniu TCC, dar si despre recuperarea cognitiva si multe alte teme de larg interes se va discuta in cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente medicale ale anului. Este vorba despre a XII-a conferinta anuala a Academiei Mondiale Multidisciplinare de Neurotraumatologie (ANM), care va avea loc in perioada 14-17 noiembrie, in Dubai. Evenimentul este organizat de catre Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii.

Conferinta este cu atat mai importanta cu cat are loc la numai doua saptamani de la un alt eveniment de marca: a X-a editie a Congresului Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii, desfasurat la Atena, principalele teme discutate fiind ultimele descoperiri din domeniul domeniul bolilor cerebrale vasculare, traumatismelor craniocerebrale si bolilor neurodegenerative.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.