Revista care te menține sănătos

Știri

De ce nu ne putem opri din scarpinat cand ne mananca pielea

11 noiembrie 2014
Share

Ati simtit, de multe ori, ca atunci cand va mananca pielea va vine sa nu va mai opriti din scarpinat si, cu cat va scarpinati mai tare, cu atat parca mancarimea se amplifica? Oamenii de stiinta au rezolvat in cele din urma misterul.

Acestia sustin ca au gasit raspunsul la una dintre intrebarile sacaitoare ale vietii: de ce cu cat ne scarpinam mai mult, cu atat senzatia de mancarime e mai puternica? Explicatia este urmatoarea: scarpinatul determina creierul sa elibereze serotonina, substanta care intensifica senzatia de mancarime.

De fapt, serotonina este eliberata odata cu producerea finelor zgarieturi produse la nivelul pielii de scarpinat. Oamenii de stiinta stiau de zeci de ani ca zgarieturile creeaza o senzatie usoara de durere in piele. Dar, potrivit unei echipe de cercetatori condusa de dr. Zhou-Feng Chen, director al Washington University’s Centre for the Study of Itch, senzatia de durere poate interfera cu cea de mancarime – cel putin temporar – prin intermediul unor celule nervoase din maduva spinarii care transporta semnale de durere la nivelul creierului in loc de semnale de mancarime.

 

Mecanismul mancarimii

Dr. Chen a declarat: „Problema este ca, atunci cand creierul primeste aceste semnale de durere, acesta raspunde prin producerea neurotransmitatorului numit serotonina, pentru a ajuta la controlul durerii”.
Serotonina se raspandeste de la creier in maduva spinarii, dar substanta chimica poate „sari” traseul si se deplaseaza de la neuronii care sesizeaza durerea la celulele nervoase care influenteaza intensitatea senzatiei de mancarime, a adaugat ea.

Mai exact, zgarieturile cauzate de scarpinat provoaca o senzatie de durere. Acest lucru face ca materia cenusie sa elibereze serotonina, pentru a controla durerea, insa serotonina activeaza celulele care transmit senzatia de mancarime, ceea ce duce la amplificarea acesteia.

 

Mircea Doaga

Sursa: dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.