Revista care te menține sănătos

Știri

Testare gratuita pentru hepatita C, intr-o campanie de informare si preventie

7 noiembrie 2014
Share

Pe 6 noiembrie 2014 a demarat Caravana Nationala de informare si preventie a hepatitei A, B si C, odata cu lansarea unui program national de testare gratuita a hepatitei C pentru publicul larg.

 

Caravana, parte integranta a campaniei „Stop HEPATITA!”, este un demers al Fundatiei “Renasterea pentru Sanatate, Educatie si Cultura” in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA.

 Scopul acestei caravane este de a sustine implementarea programului de informare, educare si preventie pentru hepatita in Romania, dar si de a testa gratuit atat publicul larg, cat si personalul medical.

“Suntem convisi ca problematica hepatitei in Romania este una relevanta pentru societate, motiv pentru care consideram ca avem datoria sa ne implicam in rezolvarea ei. Speram ca prin acest program sa ajungem la cati mai multi oameni si sa depistam din timp toate tipurile de hepatita pentru a avea posibilitatea tratarii acestor boli corespunzator”, a declarat Amalia Nastase, membru in board-ul Fundatiei „Renasterea”.

Prezent la evenimentul de inaugurare a caravanei, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, Managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals” a declarat: “Romania se afla in 2011 pe locul 25 in Euro Hepatitis Index, iar in 2014 prevalenta virusului hepatitic C este de 3,23% reprezentand 633.080 pacienti. Hepatita C este o afectiune pandemica de cinci ori mai raspandita decat HIV. Acest tablou ingrijorator este un indicator pentru importanta preventiei necesara pentru evitarea acestei boli.”

               

Preventia este factorul-cheie

Infectia cronica cu virus hepatitic B sau C este principala cauza a cirozei hepatice, bolii hepatice terminale, a carcinomului hepatocelular si a transplantului hepatic in numeroase tari. Infectiile cronice cu virusuri hepatitice cresc semnificativ riscul de mortalitate de cauza hepatica, aceasta fiind cotata la nivel global ca fiind a 25-a cea mai frecventa cauza de deces.

Programul national “Stop HEPATITA!” prevede actiuni pentru un an in toate zonele importante de informare, educare si preventie si pentru toate publicurile tinta de la copii, tineri si adulti. Zonele de actiune sunt: pentru hepatita A – actiuni de educare despre importanta igienei inca de la scoala, campanii complexe de educare; pentru hepatita B – campanii de informare despre importanta preventiei atat prin vaccinare, cat si prin protejare sexuala; pentru hepatita C – campanii de detectare a bolii, de constientizare a implicatiilor ei si a posibilitatilor de vindecare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.