Revista care te menține sănătos

Știri

Locuitul in apropierea unei sosele importante dauneaza tensiunii arteriale

16 octombrie 2014
Share

Oamenii care locuiesc in apropierea drumurilor principale sunt mult mai susceptibili de a suferi de hipertensiune arteriala, potrivit unui nou studiu al cercetatorilor americani. Acestia au descoperit ca femeile care au trait la mai putin de 100 de metri de o autostrada sau de un drum principal au avut un risc cu 22 la suta mai mare de crestere a tensiunii arteriale decat femeile care au trait la o distanta de cel putin 1.000 de metri.

Nu se stie inca exact de ce conditiile de viata aproape de un drum cauzeaza hipertensiune arteriala, dar unele teorii includ mai multi factori, printre care prezenta intr-o concentratie mai mare a poluantilor din aer si zgomotul mult mai ridicat.

 

Riscurile de langa sosea

Studiul a analizat datele privitoare la 5.400 de femei in post-menopauza, din zona metropolitana San Diego din SUA . Cercetatorii au studiat asocierea dintre hipertensiunea arteriala si distanta fata de un drum principal, impartind subiectii studiului in 4 categorii: cei care locuiesc la 100 de metri sau mai putin, intre 100 si 200 de metri, intre 200 si 1.000 de metri si la mai mult de 1.000 de metri.
Ei au descoperit ca sansele unei tensiunii arteriale ridicate cresc cu atat mai mult cu cat persoana in cauza locuieste mai aproape de o sosea.

Astfel, femeile care au locuit la mai putin de 100 de metri de un drum principal au avut un risc de hipertensiune cu 22 la suta mai mare, comparativ cu femeile care au trait la cel putin 1.000 de metri distanta de sosea. Locuitul la o distanta intre 100 si 200 de metri a crescut riscul cu 13 la suta, iar amplasarea locuintei la o distanta intre 200 si 1.000 de metri a crescut riscul cu cinci la suta.

 

Mircea Doaga

Sursa: medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.