Revista care te menține sănătos

Știri

Lipsa somnului ar putea micsora creierul

1 octombrie 2014
Share

Ar putea afecta lipsa somnului marimea creierului? Potrivit unui nou studiu in domeniu, raspunsul este unul pozitiv. Cercetatorii europeni au analizat 147 de adulti cu varste intre 20 si 84 de ani. Cu ajutorul a doua RMN-uri (investigatie prin rezonanta magnetica nucleara), expertii au studiat legatura dintre problemele de somn precum insomnia si volumul creierului participantilor la studiu.

Primul RMN a fost realizat inainte ca voluntarii sa completeze un chestionar referitor la obiceiurile de somn. Al doilea a fost realizat aproximativ doi ani si jumatate mai tarziu.

Creierul si lipsa somnului

Chestionarul a aratat ca 35% dintre participantii la studiu indeplineau toate criteriile in ceea ce priveste problemele de somn. Expertii au descoperit ca persoanele cu probleme de somn au prezentat o scadere mai rapida a volumului sau marimii creierului pe parcursul studiului, spre deosebire de persoanele care s-au odihnit mai bine. Rezultatele au fost si mai semnificative la participantii care aveau peste 60 de ani. Este deja cunoscut faptul ca lipsa somnului poate contribui la aparitia Alzheimerului si dementei. Lipsa somnului poate afecta sistemul imunitar, sanatatea cardiovasculara, greutatea si, desigur, memoria. Studii anterioare au aratat ca o calitate scazuta a somnului conduce la acumularea de proteine ce ataca celulele creierului. Asadar, imbunatatirea calitatii somnului ar putea imbunatati sanatatea creierului.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Edition.cnn.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.