Revista care te menține sănătos

Știri

Creierul seniorilor activi functioneaza mai bine decat cel al seniorilor inactivi

24 septembrie 2014
Share

Creierul varstnicilor activi contine mai multa materie alba decat cel al varstnicilor sedentari, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea din Illinois. Fibrele din substanta alba al caror rol este acela de a lega intre ele diferitele regiuni ale creierului se degradeaza cu timpul. Aceasta degradare este insa intr-un stadiu mai avansat la seniorii care nu practica nicio activitate fizica.

Cercetatorii au recrutat 88 de persoane cu varste intre 60 si 78 de ani, carora le-au cerut sa poarte un accelerometru timp de o saptamana in scopul masurarii cu precizie a nivelului lor de activitate fizica. Totodata, creierele subiectilor au fost supuse la doua teste menite sa masoare densitatea substantei albe. Astfel, cercetatorii au constatat mai putine leziuni ale substantei albe in creierele seniorilor care practicau regulat o activitate fizica, indiferent de intensitatea acesteia. S-o observat, de asemenea, ca varstnicii care practicau o activitate fizica usoara prezentau o conservare mult mai buna a creierului in regiunile asociate memoriei si limbajului. In schimb, la varstnicii sedentari s-a observat o degradare a substantei albe la nivelul hipocampusului, regiune asociata memoriei si invatarii.

 

30 de minute de sport pe zi, insuficiente pentru combaterea degradarii creierului

Oamenii de stiinta sustin, totodata, ca jumatate de ora de activitate fizica pe zi nu este suficienta pentru a combate degradarea creierului daca restul zilei este petrecut in inactivitate totala. Astfel, chiar daca cele 30 de minute de sport nu lipsesc din programul dumneavoastra zilnic, restul zilei nu vi-l petreceti in niciun caz in fata televizorului, ci efectuand diverse activitati prin casa.

 

Oana Anghel
Sursa: lapresse.ca

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.