Revista care te menține sănătos

Știri

Exercitiile fizice combinate cu chimioterapia ar putea micsora tumorile

24 septembrie 2014
Share

Combinarea chimioterapiei cu exercitiile fizice ar putea lupta impotriva cancerului mult mai eficient, sustin cercetatorii. Expertii americani au descoperit ca persoanele care faceau sport si urmau tratamentul chimioterapeutic in acelasi timp prezentau tumori de o marime semnificativ mai mica, spre deosebire de pacientii care nu faceau miscare.

Specialistii sustin ca acest fapt se datoreaza exercitiilor fizice care cresc fluxul de sange, iar astfel substanta injectata in timpul chimioterapiei ajunge din sange catre tumoare intr-o cantitate mai mare. Daca rezultatul este micsorarea tumorii, pacientilor li s-ar putea administra o doza mai mica de medicament, iar efectele secundare vor fi mai mici.

 

Chimioterapia si sportul

Printre efectele chimioterapiei se numara caderea parului, diareea, greata, varsaturile, dar si deteriorarea celulelor cardiace, conducand la insuficienta cardiaca pe termen lung. Studii anterioare au demonstrat ca exercitiile fizice ar putea proteja celulele inimii de efectele toxice ale chimioterapiei. Iata, asadar, ca miscarea ar putea actiona asupra modului in care sunt metabolizate medicamentele. Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de stiinta au realizat un studiu pe soarecii de laborator si s-a observat ca, in cazul acestora, tumorile s-au micsorat, dupa ce au fost supusi unui regim de exercitii fizice si, in acelasi timp, au fost injectati cu o substanta utilizata pentru chimioterapie.

 

Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.