Revista care te menține sănătos

Știri

Ochelarii pentru citit, inlocuiti cu un implant ocular minuscul

27 august 2014
Share

Cercetatorii au dezvoltat o noua tehnica chirurgicala, prin care oamenii cu probleme de vedere n-ar mai avea niciodata nevoie de ochelari pentru citit. Interventia chirurgicala consta in plasarea unui implant minuscul, cunoscut sub denumirea „Raindrop” („Picatura de ploaie”), in spatele corneei, cu scopul de a remedia problemele de vedere asociate cu procesul de imbatranire.

 Aceasta procedura nedureroasa ar putea fi utilizata contra prezbiopiei, afectiune ce diminueaza capacitatea omului de a-si concentra vederea asupra obiectelor din prim-plan, pe masura ce inainteaza in varsta. Afectiunea este comuna in randul persoanelor de peste 40 de ani si reprezinta principalul motiv pentru care oamenii sunt nevoiti sa poarte ochelari pentru lectura. 

Operatie de 10 minute 

Tehnica a fost dezvoltata in SUA, dar se practica si in Marea Britanie, la centrul Space Healthcare din Royal Leamington Spa, Warwickshire. Aceasta poate inlocui tehnica chirurgiei cu laser, considerat singurul tratament pe termen lung, in urma caruia unii pacienti oricum mai au nevoie de ochelari.

 Procedura dureaza doar 10 de minute, in timp ce operatia cu laser poate dura pana la o ora. Picaturile anestezice sunt inserate in ochiul pacientului, astfel incat acesta sa ramana constient in timpul interventiei, implantul fiind amplasat sub cornee – partea clara a ochiului.

 Mark Wevill, un chirurg oftalmolog care a efectuat asemenea interventii chirurgicale mai multor pacienti, a declarat: „Acest implant nu poate stopa procesul de imbatranire a ochilor, dar ajuta la imbunatatirea vederii deteriorate in urma procesului de imbatranire”. In Marea Britanie, o asemenea procedura costa aproape 2.500 de lire.

 Mircea Doaga

 Sursa: dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.