Revista care te menține sănătos

Știri

Smaltul dintilor poate fi atacat de bauturile acidulate chiar si in 30 de secunde

10 decembrie 2018
Share

Consumul de bauturi carbogazoase, energizante, dar si de sucuri de fructe poate altera smaltul dintilor, mai ales la copii si tineri, intr-un timp extrem de scurt, de numai 30 de secunde, potrivit unui studiu realizat in Australia.

 

In mod normal, dintele contine compusi de calciu care sunt atacati de aciditate, dar „intr-o gura sanatoasa, saliva neutralizeaza aciditatea si recalcifiaza rapid eroziunea”, scrie Sarbin Ranjiktar de la Universitatea din Adelaide in “Journal of Dentistry”.

Echilibrul dintre erodare si reconstructie se rupe insa cand aporturile acide sunt prea frecvente sau se prelungesc sau cand apararea imunitara este scazuta – de exemplu cand gura este uscata dupa administrarea de medicamente sau dupa radioterapie – precizeaza specialistul, subliniind ca, “daca echilibrul se inclina in favoarea acizilor, apare rapid uzura”.

 

Factori agravanti

“Consumul de bauturi acide de cateva ori pe zi, consumul excesiv de vitamina C de catre sportivi, problemele de regurgitare la tinerii anorexici si bulimici, precum si administrarea zilnica de aspirina unor bolnavi constituie factori agravanti”, spune Jean-Patrick Druo, secretar general al asociatiei stomatologilor francezi.

Eroziunea dentara este un fenomen observat tot mai des in tarile dezvoltate, arata cercetatorii australieni. “Adesea copiii si adolescentii scrasnesc din dinti cand dorm sau regurgiteaza, avand reflux gastric, ceea ce provoaca aciditate la nivelul gurii. Adaugate la bauturile acide, acestea sunt cele trei cauze care strica smaltul dentar la tineri”, explica Chelsea Mann si colegii ei de la Universitatea din Adelaide.

Specialistii citati recomanda celor care termina masa cu un fruct sau o prajitura sa se spele pe dinti dupa 30 de minute. “Ideala ar fi clatirea gurii sau, eventual, mestecarea de guma pentru a provoca o hipersalivatie”, afirma acestia, amintind ca ramane valabil periajul dintilor de doua-trei ori pe zi.

 

Mircea Doaga

Sursa: lefigaro.fr

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.