Revista care te menține sănătos

Știri

Lovirea mingii cu capul, periculoasa pentru copii

11 august 2014
Share

Ar fi bine ca practicantii fotbalului sa joace mingea mai mult cu piciorul si mai putin cu capul, mai ales in cazul copiilor care practica acest sport, avertizeaza cercetatori ai Universitatii din Birmingham. Lovirea mingii cu capul chiar este periculoasa pentru copii, deoarece corpurile lor nu pot face fata durerilor repetate, atrag atentia acestia.

Concluzia vine in urma unui studiu realizat de cercetatorii britanici dupa ancheta efectuata in cazul unui jucator de fotbal care a decedat in 2002 si care a stabilit, la inceputul acestui an, ca decesul a fost cauzat de leziuni ale creierului, legate in mod clar de lovirea mingilor cu capul de-a lungul carierei.

„Atat eu, cat si colegii mei credem ca lovirea mingilor cu capul de catre copii nu este sigura. Motivul este cauzat de faptul ca muschii gatului nu sunt dezvoltati direct proportional cu marimea capului, dar si de faptul ca inca se dezvolta creierul, asa ca micutii sunt intr-o perioada foarte vulnerabila pentru a primi o lovitura in cap. Nu stim daca accidentarile repetate la cap sunt sigure pentru sportivii de performanta”, a declarat medicul britanic Michael Grey, profesor la Universitatea din Birmingham, informeaza independent.co.uk.

 

Studiu din 2002

Declaratia lui Grey vine dupa ce familia lui Jeff Astle, fost fotbalist al echipei West Bromwich Albion in anii 1960-1970, s-a intalnit cu reprezentantii Federatiei Engleze de Fotbal (FA) pentru a afla ce s-a mai intamplat cu un studiu solicitat dupa decesul din 2002 al fostului jucator.

Familia lui Astle a solicitat o ancheta parlamentara, iar studiile din Statele Unite ale Americii au aratat ca lovirea cu capul a unei mingi de mai mult de o mie de ori poate duce la probleme ce nu mai pot fi tratate.

Saptamana trecuta, FA a lansat noi reguli, potrivit carora jucatorii care isi pierd cunostinta in timpul meciurilor din Premier League nu vor mai avea voie sa revina pe teren in cursul respectivului meci.

Totusi, FA a anuntat ca nu are cunostinta de rezultatele studiului efectuat in ultimii zece ani, prin care se doreste aflarea legaturilor dintre loviturile cu capul si afectiunile creierului.

 

Mircea Doaga

Sursa: theindependent.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.