Revista care te menține sănătos

Știri

Un anumit tip de grasimi saturate, benefice in caz de diabet tip II

8 august 2014
Share

Anumite tipuri de grasimi saturate ar putea proteja impotriva aparitiei diabetului tip II – contrar ideii ca toate grasimile saturate cresc acest risc, sustin expertii. Cercetatorii au descoperit ca un anumit tip de grasimi saturate intalnite in produsele lactate ar putea reduce riscul afectiunii mentionate mai sus. Alte tipuri de grasimi generate de consumul de carbohidrati sau alcool ar putea dauna. Diferenta depinde de numarul de atomi de carbon continuti in moleculele de acizi grasi care intra in componenta acestor grasimi.

Analiza expertilor

Un numar par de atomi  – 14, 16 si 18 – este asociat cu o crestere a riscului de diabet tip II, in timp ce un numar impar, cum ar fi 15 sau 17, este corelat cu un efect protector. Grasimile saturate intalnite in produse precum untul, branza sau carnea rosie erau considerate nesanatoase, legate de un nivel ridicat de colesterol, de aparitia bolilor de inima etc. Conducatorul studiului, medicul Nita Fourouhi, de la Universitatea Cambdrige sustine ca aceste noi descoperiri indica faptul ca nu toti acizii grasi saturati sunt la fel. Provocarea ar fi aceea ca expertii sa descopere modul in care nivelul de acizi grasi din sange corespunde diferitelor alimente pe care le consumam.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.