Revista care te menține sănătos

Știri

Nivelul scazut de vitamina D, risc de dementa?

8 august 2014
Share

Seniorii cu un nivel scazut de vitamina D sunt de doua ori mai predispusi sa dezvolte orice tip de dementa, avertizeaza cercetatorii. Acestia au descoperit ca persoanele cu un deficit sever prezentau un risc de 125% de a suferi de Alzheimer. In urma unor studii anterioare s-a ajuns la concluzia ca un nivel scazut de vitamina D este legat de aparitia problemelor cognitive, insa in cadrul acestei noi cercetari, legatura dintre lipsa acestei vitamine si riscul de dementa a fost depistata.

 

Nivelul de vitamina D, asociat cu sanatatea mintala

Vitamina D ia nastere ca urmare a reactiei pielii expuse la soare si, desi vitamina poate fi intalnita si in pestele gras sau lapte, dieta conteaza foarte putin cand vine vorba despre patrunderea acestei vitamine in fluxul sanguin. Echipa de experti a studiat 1.658 de americani care se aflau in jurul varstei de 65 de ani si care se puteau misca fara a avea nevoie de ajutor, nu sufereau de dementa, nu aveau probleme cardiovasculare si nici nu suferisera vreun AVC. Participantii au fost urmariti pe o perioada de sase ani. Cei care aveau un nivel moderat de vitamina D in sange prezentau un risc de 53% de a dezvolta orice tip de dementa, in timp ce riscul crestea cu pana la 125% la seniorii cu deficit sever. Desi mai este nevoie de cercetari in domeniu, ar fi indicat ca nivelul de vitamina D sa fie verificat in ceea ce priveste seniorii pentru a se evita aparitia dementei si pentru a incetini progresul bolii, iar suplimentele pe baza de vitamina D s-ar putea dovedi eficiente.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.