Revista care te menține sănătos

Știri

Cinci portii de legume si fructe pe zi, suficiente pentru a ramane sanatosi

30 iulie 2014
Share

Pentru a ramane sanatosi, este nevoie de consumul a doar cinci portii de legume si fructe pe zi, acestea reducand semnificativ riscul de deces, indiferent de cauza – cu exceptia cancerului, potrivit unui studiu al Scolii de Sanatate Publica Harvard, publicat de editia online a British Medical Journal, bmj.com.

Acesta combate un studiu anterior al cercetatorilor de la University College London, care estima ca este nevoie de sapte sau mai multe portii de fructe si legume pentru a ramane sanatosi. Cercetatorii americani au demonstrat insa ca, pentru a atinge acest obiectiv, sunt suficiente cinci portii pe zi, mai multe portii neavand niciun efect benefic suplimentar.

Cercetatorii, coordonati de profesorul Frank B. Hu, de la Scoala de Sanatate Publica Harvard, au analizat 16 studii care au implicat peste 830.000 de persoane.

Potrivit rezultatelor acestora, fiecare portie suplimentara zilnica de fructe si legume reduce riscul de deces in medie cu 5%, si cu 4% daca se au in vedere doar bolile cardiovasculare. Dupa cinci portii, riscul oricum nu mai scade, din motive pe care cercetatorii nu au reusit inca sa le identifice in mod clar.

In plus, spre deosebire de alte studii, cercetatorii nu au descoperit nicio asociere semnificativa intre consumul crescut de fructe si legume si reducerea riscului de mortalitate din cauza cancerului.

Despre beneficiile consumului a cinci portii de fructe si legume pe zi se stie insa de foarte multi ani. De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda inca din 2003 consumul a cinci fructe si legume pe zi.

 

Mircea Doaga

Sursa: bmj.com, agerpres.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.