Revista care te menține sănătos

Știri

Bilantul Zilei Mondiale a Hepatitelor: 20.000 de romani asteapta tratament

25 iulie 2014
Share

In Romania, doar 40.000 de pacienti cu hepatita au fost tratati in ultimii 10 ani, in conditiile in care se estimeaza ca numarul celor infectati cu virusurile hepatitice B si C ar ajunge la aproximativ 1 milion de persoane. Dintre cei tratati, doar jumatate s-au vindecat, in timp ce 20.000 au avut recaderi sau nu au raspuns la tratament. Acestia sunt si cei care asteapta ca Ministerul Sanatatii sa aprope introducerea noilor terapii pe lista medicamentelor gratuite si compensate.

La pacientii care au avut recaderi dupa tratamentul cu interferon si ribavirina, sansele de vindecare cu tripla terapie (bazata pe interferon si antivirale de generatie 1 – Boc/Tel +Peg IFN/Riba) sunt de 69% pana la 83%, in timp ce pentru cei care nu au raspuns deloc la tratament sunt de 38%, asa cum a explicat prof. dr. Mircea Diculescu, Seful Clinicii de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni.

Cu aceasta ocazie, prof. Diculescu a tinut sa sublinieze si faptul ca este necesar un program national de screening si preventie pentru hepatite, sa existe un buget separat pentru aceste afectiuni, dar si ca este nevoie sa se renunte la birocratie, iar noile terapii sa fie introduse mai usor si mai rapid pe lista compensatelor.

In prezent, cativa pacienti au reusit sa beneficieze de tripla terapie prin programul compasional (finantat de companiile farmaceutice) realizat la Institutul Fundeni. Nu mai putin de 1.500 de pacienti se afla pe lista de asteptare doar la Fundeni.

 

Text: Bianca Badescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.