Revista care te menține sănătos

Știri

Dietele nesanatoase, mai nocive decat tutunul

19 iunie 2014
Share

Olivier de Schutter, expert ONU pentru dreptul la alimentatie, a cerut zilele trecute guvernelor sa incheie un acord global care sa reglementeze dietele nesanatoase, pentru a schimba felul in care omenirea mananca, avand in vedere ca problemele de sanatate asociate obezitatii provoaca mai multe decese decat tutunul.

„Dietele nesanatoase reprezinta acum o amenintare mai mare la adresa sanatatii globale decat tutunul”, a subliniat raportorul special ONU pentru dreptul la alimentatie, inaintea deschiderii Adunarii Mondiale a Sanatatii. De Schutter a amintit ca, in ciuda semnelor tot mai ingrijoratoare si a identificarii actiunilor care trebuie luate, comunitatea internationala nu acorda destula atentie epidemiei de obezitate (ca si diabetului, bolilor cardiace si altor complicatii ale sale) si dietelor nesanatoase. Specialistul ONU a identificat 5 actiuni prioritare pentru combaterea obezitatii si dietelor nesanatoase:

  • Taxarea produselor nesanatoase;
  • Reglementarea alimentelor cu un continut ridicat de grasimi, sare si zahar;
  • Adoptarea de masuri mai severe impotriva publicitatii la junk-food;
  • Modificarea subventiilor agricole gresite din cauza carora anumite ingrediente sunt mai ieftine decat altele;
  • Sprijinirea productiei locale de alimente, astfel incat consumatorii sa aiba acces la hrana sanatoasa, proaspata si nutritiva.

„Promovarea dietelor sanatoase va functiona doar daca sistemele alimentare din spatele lor vor fi indreptate”, a mai spus specialistul ONU.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.