Revista care te menține sănătos

Știri

Premiera! Au fost clonate celule stem de la adulti

5 iunie 2014
Share

Cercetatorii au reusit, in premiera mondiala, sa cloneze celule stem de la adulti. Studiul, descris in revista Cell Stem Cell, marcheaza o premiera in medicina, intrucat cercetatorii au folosit pentru prima data in istorie metoda de „clonare terapeutica” a adultilor.

Aceasta consta in producerea de celule embrionare identice din punct de vedere genetic pentru un donator, cu scopul de folosire a acelor celule in tratarea unor boli.

Insa transferul de nucleu reprezinta, totodata, primul pas in clonarea reproductiva (producerea unui duplicat identic al unei fiinte), tehnica ce a generat controverse puternice inca din 1997, cand a fost anuntata nasterea oitei Dolly, primul animal clonat de cercetatori. In 2005, Organizatia Natiunilor Unite a cerut statelor membre sa interzica aceasta tehnica, dar noul studiu a fost finantat de o fundatie privata si de guvernul sud-coreean. Daca rezultatele vor fi confirmate de alte laboratoare, descoperirea ar putea fi una semnificativa, intrucat multe boli ar putea fi tratate cu celule susa, precum insuficienta cardiaca si pierderile de vedere, ce ii afecteaza in primul rand pe adulti.

Cristina Ionescu
Sursa: Daily Mail

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.