Revista care te menține sănătos

Știri

Se pare ca nicotina scade riscul aparitiei bolii Parkinson

4 iunie 2014
Share

Potrivit revistei americane „Discover”, terapia cu nicotina ajuta la prevenirea si tratarea bolilor neurologice, insa metoda este foarte controversata, desi eficacitatea nicotinei in prevenirea si tratarea bolii Parkinson, de exemplu, a fost demonstrata de mai multe studii.

Primul studiu a fost realizat de Harold Kahn, epidemiolog american care in 1966 a aratat ca 300.000 de veterani americani, fumatori, au avut un risc de 11 ori mai mic de a dezvolta boala. Aceasta constatare a fost confirmata in 1971 de catre un alt studiu efectuat pe fumatori, apoi in 1979 prin munca unui neurobiolog francez recunoscut in Statele Unite ale Americii (Marie-Françoise Chesselet). Actiunea nicotinei asupra productiei de dopamina este evidentiata stiintific, fiind un neurotransmitator esential pentru a stimula atentia si a controla miscarile.

In 2008, Paul Newhouse, directorul unui centru de medicina cognitiva, a publicat rezultatele unui studiu efectuat pe 15 persoane cu tulburari de atentie, carora li s-a administrat nicotina. Potrivit specialistului, dupa tratamentul pe baza de nicotina s-a observat o imbunatatire de 15% a atentiei si memoriei vizuale. Prin urmare, terapia cu nicotina permite oricui imbunatatirea activitatii creierului si protejarea impotriva bolilor motorii.

Atentie insa! Cercetatorii fac o distinctie clara intre beneficiile nicotinei si efectele nocive ale tigarilor. Daca cele din urma ucid, nicotina nu face asta. Mai mult, potrivit unui studiu efectuat in 2009, nicotina in sine nu creeaza dependenta. Ceea ce creeaza fumatorilor starea de dependenta ar fi de fapt o combinatie de alte cinci produse chimice din tigari.

Cristina Ionescu

Sursa: Le Point

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.