Revista care te menține sănătos

Știri

O analiza de sange ar putea depista cancerul si stadiul de dezvoltare al acestuia

10 aprilie 2014
Share

Imaginati-va cum o singura picatura de sange ar fi suficient pentru a depista cancerul de prostata, de san sau cancerul pulmonar. Aceasta ipoteza ar putea deveni realitate in urmatorii 5-10 ani. Cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii din Stanford, Statele Unite, au dezvoltat un test de sange capabil sa depisteze mai multe forme de cancer. Acest instrument de screening numit CAPP-Seq (o analiza de sange) este cel mai recent instrument de masurare a ADN-ului. In mod concret, acest test ar putea evalua “cantitatea de cancer” prezenta in organismul unei persoane, analizand si modul in care actioneaza tratamentul impotriva cancerului.

Aceasta noua metoda ar putea identifica cu precizie cancerul pulmonar aflat in primul stadiu, precum si alte tipuri de cancer intr-o etapa ulterioara. Cum functioneaza acest test? Celulele canceroase se divizeaza continuu si mor, iar tumorile solide sunt transformate in tumori lichide, pentru ca urmele sa fie mai usor depistate in fluxul sanguin. Astfel sunt oferite informatii valoroase pentru a diagnostica si monitoriza modul in care avanseaza boala. Exista chiar posibilitatea de a detecta o celula anormala printre 10.000 de celule sanatoase. Identificarea mutatiilor ADN-ului asociate cu cancerul ar putea detecta in cele din urma diferite tipuri de tumori canceroase care sunt in primul stadiu in ceea ce priveste dezvoltarea.

 

Ruxandra Raica

Sursa: topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.