Revista care te menține sănătos

Știri

Lumina ar putea influenta modul in care gandim

25 martie 2014
Share

Potrivit cercetatorilor belgieni si francezi, expunerea la lumina portocalie se pare ca ar putea avea un impact pozitiv asupra functiilor cognitive. V-ati gandit vreodata la faptul ca organul numit creier ar putea executa mult mai bine o sarcina cognitiva dupa expunerea la lumina timp de cateva ore? La aceasta intrebare au raspuns oamenii de stiinta.

Lumina joaca un rol indispensabil in creier si in ceea ce priveste bunastarea noastra. Indispensabila pentru vedere, lumina regleaza ceasul biologic, stimuleaza procesul cognitiv si lupta impotriva somnolentei si depresiei. De ce se intampla toate aceste lucruri? Cercetatorii au descoperit ca un fotoreceptor numit melanopsina este esential in transmiterea de informatii luminoase catre centrul creierului. Acest fotoreceptor este sensibil la lumina albastra. Potrivit studiului realizat pe un numar de 16 voluntari s-a observat faptul ca impactul luminii asupra anumitor parti ale creierului utilizate pentru a indeplini o sarcina cognitiva depinde de culoarea acesteia. S-a ajuns la concluzia ca lumina portocalie este cea mai benefica.

Ruxandra Raica

Sursa: topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.