Revista care te menține sănătos

Știri

Indicele de masa corporala, un risc pentru sanatate?

7 martie 2014
Share

Creat initial pentru a efectua statistici, indicele de masa corporala (IMC) a fost adoptat de catre OMS in 1997. Acesta evalueaza corpul adultilor si indica riscurile potentiale ale unor boli metabolice (colesterol, diabet zaharat, hipertensiune arteriala etc.) sau ale malnutritiei. Insa, conform celor mai recente descoperiri in domeniu, cercetatorii au scos la iveala faptul ca IMC nu mai este relevant. De ce?

Fiindca grasimile de pe solduri, spre exemplu, nu au aceleasi consecinte negative ca cele din zona abdominala.

Motivul pentru care IMC este dezaprobat este ca el nu ofera informatii legate de distributia de grasime in organism. Cu alte cuvinte, o persoana poate avea un IMC normal (intre 20 si 25), dar grasimea sa fie prost depozitata. „Grasimea plasata pe solduri nu are aceleasi consecinte ca cea abdominala sau cea din jurul organelor vitale, cum ar fi inima, pancreasul sau ficatul”, a amintit prof. dr. Anne Dutour-Meyer, de la Spitalul Marsilia Nord. Acest lucru explica de ce persoanele cu un IMC normal, dar cu multa grasime pe abdomen au, in general, un risc mai mare de boli metabolice decat cele la care aceasta este depozitata pe solduri.

De asemenea, expertii estimeaza ca intre 20 si 30% dintre obezi nu au complicatii metabolice, in timp ce unele persoane cu IMC normal pot avea complicatii metabolice severe. Specialistii nu vor sa se ignore complet indicele IMC, dar sustin ca, pe langa acesta, trebuie sa se mai faca si alte analize/masuratori pentru a afla situatia corecta pentru fiecare pacient in parte.

Cristina Ionescu

Sursa: Le Point

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.