Revista care te menține sănătos

Știri

Zaharul, mai periculos decat grasimile in declansarea bolilor cardiovasculare

6 martie 2014
Share

Contrar opiniei generale, se pare ca nu grasimile, ci zaharul este adevaratul inamic al sanatatii, responsabil pentru rata extrem de mare a bolilor cardiovasculare in randul populatiei. Ideea ca bolile cardiovasculare au la baza un consum ridicat de grasimi saturate se bazeaza pe cercetari eronate realizate in anii ’50.

James DiNoclantonio, un cercetator in domeniul bolilor cardiovasculare din New York, sustine in revista OpenHeart ca „nu exista nicio dovada concludenta care sa arate ca o dieta saraca in grasimi poate avea efecte pozitive asupra sanatatii. Teama ca grasimile saturate cresc nivelul de colesterol este nefondata”. Desi expertii credeau pana acum ca o dieta saraca in grasimi ajuta la prevenirea diabetului si a obezitatii, se pare ca este valabil exact opusul. Dovezile arata ca reducerea consumului de carbohidrati, si nu al celui de grasimi, imbunatateste nivelul colesterolului din sange.

Riscurile consumului de zahar sunt cunoscute de mai mult timp, insa in mentalul colectiv s-a impamantenit ideea ca bolile cardiovasculare, obezitatea si, implicit, colesterolul ridicat sunt legate mai degraba de grasimi, decat de zahar. De aceea, cercetatorii avertizeaza ca este nevoie sa se deruleze campanii de informare publica pentru ca oamenii sa inteleaga pericolul pe care il reprezinta consumul crescut de zahar.

Bianca Badescu    

Sursa: Mail plus

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.