Revista care te menține sănătos

Știri

In Romania, o femeie moare de cancer de col uterin la fiecare 5 ore

5 martie 2014
Share

Dintre toate tipurile de cancer, cel de col uterin este cel mai des intalnit in randul femeilor din Romania, tara noastra aflandu-se pe primul loc in centrul si sud-estul Europei atat in privinta incidentei, cat si a mortalitatii. Boala afecteaza persoane cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, iar potrivit statisticilor oficiale se pare ca la fiecare 5 ore cate o femeie decedeaza din acest motiv.

Maladia este determinata in majoritatea cazurilor de Virusul Papiloma Uman (HPV). Trebuie stiut ca exista peste 100 de tipuri de HPV, dintre care cel putin 15 pot cauza cancer de col uterin. Insa tulpinile HPV 16 si 18 sunt cel mai frecvent cancerigene, fiind responsabile de aproximativ 70% dintre toate cazurile inregistrate la nivel global. Mai mult decat atat, viitorul se arata incert. Specialistii in domeniu estimeaza ca pana la 80% dintre femeile din intreaga lume vor dobandi o infectie cu HPV in decursul vietii, iar aproape 40% dintre aceste infectii vor fi cu un tip de virus cancerigen. De aceea, este important sa se efectueze cel putin o data pe an citologia Babes-Papanicolau, iar o data la trei ani sa se efectueze testul HPV pentru toate tulpinile.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.