Revista care te menține sănătos

Știri

Atentie! Sunt mai multe tulpini cu risc crescut de HPV

30 ianuarie 2014
Share

Virusul Papiloma Uman (HPV) este transmis prin contact sexual neprotejat, dar si prin contact tegumentar. Statisticile arata ca cel putin 50% dintre oamenii activi sexual se vor infecta cu HPV la un moment in decursul vietii. Totusi, e bine de stiut ca infectia are mai multe tulpini, dintre care unele sunt cu risc crescut pentru dezvoltarea cancerului de col uterin, iar altele pot disparea spontan, prin intarirea imunitatii.

 

Tipurile HPV „cu risc crescut” pot duce la rezultate false ale testului Papanicolau. De asemenea, ele pot duce la displazie cervicala si cancer al colului uterin, vulvei, vaginului, anusului sau penisului. HPV tipurile 16 si 18 cauzeaza aproximativ 70% dintre cancerele de col uterin. Insa, daca pana acum ceva vreme acestea erau considerate singurele cu risc crescut, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a concluzionat ca si alte tulpini HPV au potential malign (canceros) crescut. Este vorba de tipurile 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 si 68. Asadar, este important ca femeile peste 18 ani sa efectueze anual testul Papanicolau in mediu lichid, iar daca acesta ridica semne de intrebare sa faca si testarea anti-HPV.

HPV nu este un virus nou, dar multi oameni nu stiu de existenta lui fiindca el este „tacut”, nu prezinta niciun semn al infectiei.

 

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.