Revista care te menține sănătos

Știri

5 conceptii gresite despre cancerul mamar

30 ianuarie 2014
Share

Diagnosticarea precoce a cancerului mamar ajuta intr-o masura considerabila la vindecare. Insa e bine de mentionat faptul ca pacientele nu trebuie sa se alarmeze la aparitia unui nodul sau a unei dureri la san. Acestea nu sunt periculoase intotdeauna, insa pesimisul si negativismul da.

Asa ca ar fi bine sa va mentineti calmul si sa nu va ganditi la tot ce e mai rau inainte de a afla parerea medicului. Si, chiar si atunci, problema poate fi rezolvata favorabil daca boala este depistata in stadiu incipient.

Iata cinci conceptii gresite cu privire la cancerul mamar, prezentate de dr. Hasan Karanlik, Liv Hospital, Istanbul.

  1. Faptul ca a fost depistat un nodul la san inseamna ca aveti cancer – GRESIT. Trebuie mentionat ca 8 din 10 noduli nu sunt cancerigeni. Daca simtiti la palpare o masa sau un nodul pe care nu l-ati simtit anterior, adresati-va doctorului imediat. De frica, multe femei nu isi fac controalele perioadice, insa lunar trebuie sa va faceti autocontrolul mamar, iar dupa o anumita varsta trebuie sa va faceti periodic un control de specialitate.
  2. Cancerul mamar afecteaza numai femeile dupa o anumita varsta – GRESIT. Este adevarat ca o data cu inaintarea in varsta riscul cancerului mamar creste, insa acesta poate fi depistat la orice varsta. Pana la 39 de ani, 1 din 231 de femei poate fi diagnosticata cu cancer mamar. Intre 40 si 59 de ani, aceasta medie scade la 1 din 25 de femei. Intre 60 si 79 de ani, 1 din 15 femei poate avea cancer mamar. Pe toata perioada vietii unei femei exista riscul de 14,3% de diagnosticare a cancerului mamar.
  3. Utilizarea deodorantului sau antiperspirantului creste riscul de cancer mamar – GRESIT. Nu exista nicio descoperire care sa faca dovada ca utilizarea acestor produse provoaca sau creste riscul aparitiei cancerului mamar.
  4. Prin intervetia chirurgicala, celula canceroasa vine in contact cu aerul, ceea ce duce la expansiunea acesteia – GRESIT. Daca dupa operatia la san vi se comunica faptul ca aveti cancer si la alte organe, nu va ganditi ca celula canceroasa a venit in contact cu aerul la prima interventie, provocand extinderea bolii. Interventia chirurgicala nu provoaca expansiunea, ci inseamna ca boala era deja localizata la acele organe inainte de interventie.
  5. Radioterapia creste riscul recidivei cancerului mamar – GRESIT. Radioterapie are ca scop reducerea riscului de repetare a cancerului mamar la acelasi san. De asemenea, radioterapia nu provoaca repetarea cancerului la celalalt san. Aplicarea acestei terapii in zona afectata nu dauneaza altor celule din restul corpului.

Cristina Ionescu

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.