Revista care te menține sănătos

Știri

Plantele ajuta la reducerea declinului cognitiv?

28 ianuarie 2014
Share

Pierderea notiunii timpului, modificarile frecvente ale dispozitiei, uitarea evenimentelor recente sau dificultatea de a recunoaste unele persoane se incadreaza la categoria declin cognitiv. In Franta, mai mult de 850.000 de oameni sufera de Alzheimer, cu 20.000 de cazuri noi inregistrate lunar.

Una din patru femei cu varsta peste 65 de ani este afectata de aceasta boala, iar din pacate, in prezent, nu exista niciun tratament curativ sau preventiv.

Aceasta tulburare neurodegenerativa cauzeaza pierderea progresiva de neuroni, care afecteaza treptat functia cognitiva. Fiindca beneficiile tratamentului nu sunt inca foarte vizibile, dr. Kurt Hostettmann a efectuat mai multe studii bazate pe plante care sa combata maladia Alzheimer.

Asa a ajuns la concluzia ca pot fi de folos in tratarea Alzheimer urmatoarele: rivastigmina (un derivat sintetic al unei substante dintr-o vita africana – Physostigma venenosum), disponibila deja intr-un plasture transdermic; ghiocelul (Galanthus nivalis), care ofera galantamina, un alcaloid ce poate intarzia pierderea functiilor cognitive cu douasprezece luni; unele specii de salvie, menta si gentiana. Insa, pana la descoperirea dozelor si combinatiilor exacte ce trebuie utilizate in tratament, specialistul recomanda cu incredere ginkgo biloba si rozmarinul. Mai multe studii au aratat deja eficacitatea acestora in imbunatatirea functiei cognitive. „Consumul regulat de ceai verde este, de asemenea, un neuroprotector foarte bun. El imbunatateste memoria si functia cognitiva”, a spus dr. Kurt Hostettmann.

Turmericul (condiment emblematic utilizat frecvent in bucataria indiana) ar putea imbunatati, la randul sau, calitatea vietii pacientilor afectati de Alzheimer si chiar ar putea fi utilizat preventiv, lucru sugerat in mai multe studii efectuate in ultimii ani. Dupa trei luni de utilizare frecventa a acestui produs, subiectii asupra carora s-au efectuat cercetarile erau mai putin agitati si irascibili, iar halucinatiile, anxietatea si depresiile asociate cu boala se diminuasera semnificativ.

Cristina Ionescu

Sursa: Le Point

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.