Revista care te menține sănătos

Știri

Cafeaua imbunatateste memoria vizuala

16 ianuarie 2014
Share

Conform unui studiu american de data recenta, ale carui rezultate au fost publicate in revista britanica “Nature”, cofeina stimuleaza memoria vizuala. In plus, este stiut deja faptul ca aceasta substanta lupta eficient impotriva maladiilor degenerative precum Alzheimerul.

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore a efectuat studiul pe un grup de 73 de voluntari, carora le-au aratat o serie de imagini reprezentand diferite obiecte. Apoi, o jumatate a grupului a primit 200 mg cofeina (aproximativ 2 cesti de cafea), iar cealalta jumatate – o bautura placebo. In ziua urmatoare, oamenii de stiinta le-au solicitat celor doua grupuri sa priveasca o alta serie de imagini, care cuprindea atat imagini noi, cat si imagini similare (dar nu identice) celor vazute cu o zi inainte. Ambele grupuri au reusit sa identifice imaginile pe care le vazusera cu o zi inainte, dar cei care primisera cofeina si-au dat seama mult mai usor de diferentele existente intre imaginile similare.

Profesorul Michael Yassa, cel care a condus cercetarea, a precizat ca, in cazul imaginilor similare, creierul indeplineste o sarcina numita “separarea modelului”. Tocmai acest proces este stimulat de cofeina. Yassa a tinut sa reaminteasca rezultatele unor studii mai vechi, conform carora cofeina este asociata longevitatii sanatoase si protejeaza organismul de declinul cognitiv, care se manifesta, de pilda, in cazul maladiei Alzheimer.  

 

Text: Oana Anghel

Sursa: lexpress.fr

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.