Revista care te menține sănătos

Știri

Pacientii cu scleroza multipla, pe listele de asteptare pentru primirea tratamentului

12 decembrie 2013
Share

Scleroza multipla, cea mai invalidanta boala a adultului tanar, este o afectiune autoimuna despre care se stiu deocamdata prea putine lucruri. Debutul bolii se inregistreaza de obicei intre varstele 20 si 30 de ani, iar in Romania se estimeaza ca exista in jur de 10.000 de persoane care sufera de aceasta boala. Simptomele sclerozei multiple sunt: deficite motorii ale membrelor, paralizii, tulburari de vedere, tulburari de coordonare, alterarea simturilor, scaderea capacitatii de concentrare, de a vorbi si de a inghiti, deteriorarea functiilor cognitive, tulburari sexuale.  

Netratata, scleroza multipla poate aduce pacientul in scaun cu rotile in decurs de cativa ani, avertizeaza conf. dr Cristina Tiu, medic primar neurologie. Singura sansa pentru ca pacientii cu scleroza multipla sa poata duce in continuare o viata normala si sa poata ramane in campul muncii este intrarea in programul national care le asigura tratamentul cu Interferon beta-1b. Exista insa o problema – cel mai ieftin produs pentru tratarea sclerozei costa 43.200 lei pe an/pacient, in timp ce prin program sunt alocati doar 42.000 lei/pacient.

In plus, in prezent exista peste 500 de pacienti pe lista de asteptare. Din acest motiv, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune a trimis o scrisoare deschisa Presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi, prin care solicita cresterea bugetului alocat programului de scleroza multipla si corelarea bugetului asigurat de CNAS cu costurile reale ale tratamentului.

Bianca Badescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.