Revista care te menține sănătos

Știri

Inventia pentru care romanii au primit aur la Bruxelles

10 decembrie 2013
Share

Dupa 5 ani de studiu, 8 chirurgi si cercetatori romani au realizat un dispozitiv din colagen sub forma unui tub de mici dimenisuni, folosit la refacerea nervilor sectionati in urma unor traumatisme. Dispozitivul ar putea inlocui cu succes grefele de nervi, iar pentru aceasta inventie romanii au fost premiati cu aur la Bruxelles.

Iata un exemplu concret in care dispozitivul ar putea fi folosit. Daca un pacient a suferit un traumatism si i-a fost sectionat nervul median al mainii, pentru a nu ramane cu paralizie, medicii pot implanta tubul intre capetele nervului – acest lucru permite regenerarea mult mai rapida. Plus ca, fiind unul biologic, tubul se resoarbe in timp.

„Dispozitivul este realizat din colagen, deci o structura asemanatoare structurii biologice, iar dupa ce misiunea de ghidaj este incheaiata, structura respectiva dispare. In functie de defect, de substanta nervoasa, viteza de regenerare este de o jumatate de milimetru, 1 milimetru pe zi”, a declarat prof. dr. Ioan Lascar.

La nivel mondial exista pe piata doua firme care produc un dispozitiv similar, dar cu preturi de 500 de dolari pentru un tub de 2 centimetri, in timp ce produsul romanesc va costa undeva in jur de 30 de euro.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.