Revista care te menține sănătos

Știri

Ingrijirea ochilor in sezonul rece

12 noiembrie 2013
Share

In sezonul rece, nu doar tenul are de suferit, ci si ochii. Aerul rece, vantul inghetat si caldura din interior ne pot afecta ochii, pot aparea mancarimi, sindromul de ochi uscat, ne pot ustura si, uneori, chiar durea. Femeile de varsta mijlocie si cele care sunt ceva mai in varsta sunt cele mai expuse acestor neplaceri. Cele mai frecvente probleme pe timp de iarna sunt umiditatea scazuta, caldura din interioare si trecerea de la frig la cald. Alergiile si cearcanele isi vor face si ele de cap.

Pentru a mentine sanatatea ochilor pe timp de iarna, exista cativa pasi simpli pe care trebuie sa-i urmati. Foarte important este sa nu renuntati la consumul de apa care nu va mentine doar pielea hidratata, ci si ochii frumosi si sanatosi.

 

Purtati ochelari de soare chiar si in sezonul rece

Chiar daca, pe timp de iarna, temperaturile sunt scazute, asta nu inseamna ca soarele nu va poate afecta ochii. Zapada reflecta razele UV, asa ca ochelarii de soare cu protectie sunt absolut necesari si, in plus, sunt benefici si impotriva vantului. Stiati ca, daca stati afara intr-o zi insorita fara a va proteja ochii, va puteti trezi cu o afectiune numita orbire cauzata de zapada? Corneea poate deveni iritata, apar lacrimarea si sensibilitatea la lumina. Asa ca aveti foarte mare grija.

 

Atentie la aerul uscat

Cu siguranta ca iarna tuturor le place sa stea langa surse de caldura, inclusiv incalzirea din masina. Insa aerul cald si uscat poate dauna ochilor si pielii. Este neaparat nevoie sa mentineti conductele de incalzire si semineele curate, astfel incat sa reduceti si sursele de alergeni. Puteti utiliza anumite filtre speciale, iar pentru acasa sunt potrivite umidificatoarele, pentru a mentine umiditatea in parametri normali.

 

Mancati sanatos in sezonul rece

Unele substante nutritive sunt benefice in problema ochilor uscati, precum uleiul de peste. Arahidele sunt si ele indicate, deoarece contin vitamina E, protejand ochii de actiunea radicalilor liberi. Semintele de floarea-soarelui si migdalele sunt, de asemenea, indicate. Portocalele, mandarinele si, in general, citricele sunt bogate in antioxidanti si protejeaza impotriva degenerescentei maculare. Nu uitati de alimentele care contin zinc, precum fructele de mare.

 

Utilizati lacrimile artificiale

Iarna, sindromul de ochi uscat se agraveaza. Unele persoane nu au suficiente lacrimi pe suprafata ochilor pentru a-i lubrifia, si este nevoie sa utilizati lacrimile artificiale. Chiar daca nu suferiti de aceasta afectiune, in sezonul rece este indicat sa utilizati picaturi speciale pentru calmarea ochilor. Daca observati ca ochii sunt rosii, iritati, senzatia de mancarime persista, mergeti la un consult de specialitate.

 

Ruxandra Raica

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.