Revista care te menține sănătos

Știri

Untul de arahide poate ajuta la diagnosticarea unei boli grave?

8 noiembrie 2013
Share

Intrucat persoanele aflate in stadiile incipiente ale bolii Alzheimer isi pierd mirosul initial la nivelul narii stangi, abia apoi al narii drepte, cercetatorii de la Universitatea din Florida au utilizat untul de arahide pentru a determina pierderea simtului mirosului la o nara comparativ cu cealalta.

Untul de arahide este ingredientul perfect pentru a testa acest fenomen, deoarece este un asa-numit odorant pur – un amestec de substante al carui miros este detectat exclusiv de catre nervul olfactiv. In cazul altor substante, mirosul este perceput si prin intermediul nervului trigemen, responsabil de senzatiile resimtite la nivelul fetei. Dar, pentru cercetarile asupra bolii Alzheimer, este important nervul olfactiv. Deteriorarea functiei centrului olfactiv al creierului este unul dintre primele semne ale bolii, dar el nu este usor de detectat.

Cercetatorii de la Universitatea Florida au masurat acuitatea simtului olfactiv la pacientii cu Alzheimer si alte forme de dementa, la fiecare nara pe rand, apropiind treptat de nara un recipient cu unt de arahide si masurand distanta – in centimetri – la care subiectul percepea mirosul alimentului respectiv. In urma cercetarii, s-a constatat ca pacientii cu Alzheimer, spre deosebire de cei cu alte forme de dementa, percepeau intr-adevar mai bine mirosul cu nara dreapta decat cu cea stanga. Pe baza acestor descoperiri, s-ar putea pune la punct o metoda simpla si rapida de identificare a stadiilor timpurii ale maladiei Alzheimer, astfel incat tratamentul medicamentos menit sa incetineasca evolutia bolii sa poata fi inceput cat mai devreme.

Pentru moment, testul cu unt de arahide serveste doar la confirmarea diagnosticului de Alzheimer, pus pe baza rezultatelor altor investigatii. Dar cercetatorii planuiesc sa studieze pacienti care prezinta o deteriorare usoara a functiilor cognitive, pentru a vedea daca acest test poate fi utilizat pentru a prezice care dintre pacienti va dezvolta maladia Alzheimer pe viitor.

Cristina Ionescu

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.