Revista care te menține sănătos

Știri

Alimente care reduc fertilitatea la barbati

6 noiembrie 2013
Share

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard, barbatii care mananca zilnic mezeluri au sanse mai mici de a deveni tati. Aceste alimente reduc semnificativ calitatea spermei, chiar si atunci cand sunt consumate in cantitati mici.

Studiul a fost realizat pe 156 de barbati care participau la tratamente de fertilizare in vitro, impreuna cu partenerele lor. Acestia au fost chestionati cu privire la obiceiurile alimentare, cercetatorii urmarind sa afle cat de des si in ce cantitati consumau mezeluri, carne alba, carne rosie, peste alb, ton sau somon. Carnea rosie (folosita la prepararea mezelurilor) se pare ca ar contine cantitati mari de pesticide, care ar interfera cu hormonii umani. In schimb, pestele contine cantitati mari de zinc, element despre care se crede ca ar stimula fertilitatea.

S-a constatat ca la barbatii care consumau fie si o jumatate de portie de mezeluri zilnic – o felie de bacon sau un carnacior – doar 5,5% dintre spermatozoizi aveau forma si dimensiunile normale. La barbatii care consumau mai rar mezeluri, proportia spermatozoizilor normali era de 7,2%. In schimb, la barbatii care mancau peste alb cel putin o data la doua zile, sau o jumatate de portie pe zi, calitatea spermei era mult mai buna decat la cei are mancau peste doar ocazional.

Prin urmare, cercetatorii recomanda barbatilor care vor sa-si mareasca sansele de a deveni tati sa renunte la mezeluri si sa consume, in schimb, peste (in special cod sau halibut). Din studiile anterioare se stia deja ca sansele unui cuplu de a avea copii sunt puternic influentate de stilul de viata al partenerilor: fumatul, consumul de alcool si stresul reduc fertilitatea, in vreme ce exercitiul fizic si o alimentatie sanatoasa sporesc sansele de a concepe un copil.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.