Revista care te menține sănătos

Știri

Vizita la medicul de familie – o data la 3 ani

28 octombrie 2013
Share

Incepand cu 1 februarie 2014, consultatiile medicale pot fi numarate pe degetele de la o mana, iar internarile vor deveni o raritate. Ministerul Sanatatii a facut public pachetul de servicii medicale de baza, potrivit caruia un bolnav de cancer, de exemplu, are dreptul la doar sase consultatii la policlinica pe an, iar un bolnav ce are coastele fracturate nu va mai putea fi internat.

Se vor schimba datele problemei si in ceea ce priveste medicul de familie. Mai exact, frecventa vizitelor la acesta se va face, mai nou, si in functie de varsta.

De serviciile medicale din pachetul de baza vor beneficia de anul viitor atat cei care platesc asigurarea, cat si cei care nu o achita. Insa un lucru e aproape cert: accesul la serviciile medicale din spitale se va limita. „Daca pana acum pacientul, pentru absolut orice il durea, se ducea la spital, de acum inainte, pachetul de baza ii spune ce pasi trebuie sa urmeze. Si ii arata ca e mult mai usor sa mearga pentru anumite simptome, pentru anumite servicii medicale la medicul de familie sau la medicul de ambulator decat sa se duca la spital”, spune ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Totusi, consultatiile la medicul de familie sunt limitate. Pentru pacientii care au pana in 39 de ani, statul mai asigura doar o consultatie la trei ani, iar cei peste 40 de ani vor putea merge la medic doar o singura data pe an.

Si, atentie! Nu sunt scutite de modificari nici politicile spitalelor. Sunt zeci de afectiuni pentru care spitalele nu vor mai face internari. Printre acestea, se numara anumite boli de inima si tipuri de hepatita sau ulcer. Nici pacientii diagnosticati cu diabet nu vor mai fi internati. Iar asta nu e tot. Potrivit noului pachet de servicii medicale de baza (proiect publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii), pacientii care sufera de cancer pot merge la medicul specialist doar de maximum sase ori intr-un an. Proiectul ramane in dezbatere publica pana la 31 octombrie.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.