Revista care te menține sănătos

Știri

AVC ar putea fi detectat prin fotografierea retinei

2 septembrie 2013
Share

Un studiu demonstreaza ca ochii ar putea fi fereastra catre un posibil accident vascular cerebral (AVC). Prin fotografierea retinei (retinofotografie), cercetatorii spun ca ar putea detecta riscul de AVC in cazul pacientilor cu hipertensiune arteriala. Aceasta poate afecta vasele de sange de la nivelul retinei, afectiune cunoscuta sub numele de retinopatie hipertensiva.

Aceasta modalitate non-invaziva poate detecta astfel eventualele daune in ceea ce priveste vasele de sange si posibilitatea unui AVC.

Acesta apare atunci cand fluxul de sange catre creier se opreste, fie din cauza unui cheag sau a unei hemoragii. Expertii de la Universitatea Nationala din Singapore au urmarit 3.000 de oameni cu hipertensiune arteriala pe o perioada de 13 ani si le-au fotografiat retina (strat subtire de celule din globul ocular). Au descoperit ca persoanele cu retinopatie usoara prezinta un risc cu 35% mai mare de AVC, in timp ce in cazul persoanelor cu retinopatie moderata sau severa, riscul este de 137%.

Ruxandra Raica

Sursa: Health24.com  

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.