Revista care te menține sănătos

Știri

Zborurile la altitudini mari cresc riscul de leziuni cerebrale

23 august 2013
Share

Pilotii care zboara la altitudini mari ar putea suferi deteriorarea tesutului creierului, potrivit unui studiu american. Creierul mai multor piloti profesionisti (102 la numar) a fost scanat, iar rezultatele au fost comparate cu altele, ale unor oameni obisnuiti. Participantii aveau varste cuprinse intre 26 si 50 de ani. Scannerul a masurat numarul micilor leziuni ale tesutului cerebral asociate cu un declin in ceea ce priveste memoria.

Grupul de piloti a prezentat de trei ori mai multe leziuni cerebrale fata de celalalt grup.

Leziunea produsa ca urmare a interactiunii dintre o microembolie si tesutul cerebral ar putea conduce catre aparitia unei tromboze, a unei inflamatii etc. Un studiu precedent a concluzionat ca accidentele de decompresie legate de o scadere a presiunii atmosferice suferita de organism pot provoca leziuni creierului. Pilotii care zboara in mod regulat la peste 6.000 de metri sunt mult mai expusi acestui risc, cand presiunea atmosferica scade la un nivel inferior fata de cel al corpului. Chiar si iubitorii activitatilor practicate la inaltime pot fi expusi riscului de leziuni cerebrale.

Ruxandra Raica

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.