Revista care te menține sănătos

Știri

Dormiti in cort! Va veti simti mult mai odihniti!

9 august 2013
Share

Vi s-a intamplat sa adormiti foarte greu noaptea si sa va simtiti epuizati a doua zi? Incercati sa dormiti sub cerul liber, de fapt nu chiar sub cerul liber, ci intr-un cort.

Expunerea la lumina naturala a zorilor si amurgului ar putea ajuta ceasurile interne ale organismului sa se sincronizeze, dandu-va posibilitatea sa dormiti linistiti si sa va treziti odihniti. Persoanele care pur si simplu nu pot adormi noaptea se pare ca se bucura de cele mai multe beneficii ca urmare a campingului, spun cercetatorii.

Daca va plac drumetiile si aveti probleme cu somnul, atunci este momentul potrivit sa va luati cortul in spate. Oamenii de stiinta au aflat ca, dupa expunerea la ciclul lumina-intuneric, in mod natural ne putem trezi mult mai usor dimineata, plus ca vom fi si mult mai odihniti. Prin cresterea expunerii la soare si reducerea expunerii la lumina artificiala pe timp de noapte, putem regla ceasul intern si automat ne vom simti mai bine.

Lumina artificiala aduce schimbari in ceea ce priveste ritmul circadian, care ii comanda corpului cand sa mearga la culcare si cand sa se pregateasca de trezire. Pentru acest studiu au fost examinati mai multi oameni care au petrecut o saptamana facand camping in Colorado si care nu au beneficiat decat de lumina zilei si de lumina focului de tabara, ca fiind singurele forme de iluminare. S-a descoperit ca timpul petrecut in natura regleaza ritmul circadian. Un studiu anterior realizat de catre expertii de la Universitatea din Oxford, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, a demonstrat ca daca veti sta la serviciu in apropierea unui geam, nivelul de concentrare va creste.

Ruxandra Raica
Sursa: Dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.