Revista care te menține sănătos

Știri

Ghid pentru persoanele cu psoriazis

7 august 2013
Share

Atunci cand traiesti cu o boala care creeaza un disconfort la nivelul pielii, precum psoriazisul, nivelul de anxietate creste. Apare teama de a-ti gasi un partener, de a fi respins de colectivitate si se mareste si stresul de zi cu zi. De aceea, trebuie sa le explicati celor din jur ca, spre deosebire de bolile cu transmitere sexuala, psoriazisul nu este contagios.

Psoriazisul se manifesta prin mancarimi ale pielii, uneori si prin durere. Nu e usor sa traiesti cu boala, dar iata cateva sfaturi oferite de specialistii de la Health.com pentru a va micsora suferinta si imbunatati traiul.

  • Expuneti-va mai des la soare. Daca tratamentul psoriazisului e scump, poate ajunge chiar si la cateva mii sau zeci de mii de euro, „lumina UV este disponibila gratuit pentru toata lumea si joaca un rol-cheie in controlul psoriazisului”, spune Marian T. McEvoy, MD, dermatolog Clinica Mayo din Rochester. In plus, tinand cont de faptul ca psoriazisul este cauzat de celulele hiperactive albe din sange, care se acumuleaza la nivelul pielii, lumina ultravioleta distruge acele celule albe din sange, incetinind dezvoltarea excesiva a pielii… Acest lucru este intarit de un studiu publicat in anul 2004, potrivit caruia 60% dintre pacientii cu psoriazis au raportat o imbunatatire a starii de sanatate dupa expunerea la soare. Totusi, nu exagerati! Expunerile la soare trebuie facute la fel ca in cazul unui om sanatos, deci nu in intervalul orar 11:00-17:00, caci arsurile pot declansa uneori un efect numit fenomenul Koebner.
  • Atentie la medicamente! Desi poate parea greu de crezut, anumite medicamente (de exemplu, cele pe baza de litiu, beta-blocantele si antiinflamatoarele nesteroidiene) pot agrava sau chiar declansa psoriazisul. De aceea, se recomanda ca inainte de inceperea oricarui tratament sa consultati mai intai medicul.
  • Daca aveti psoriazis, ar fi bine ca atunci cand va faceti manichiura sa va scurtati unghiile. Daca sunt prea lungi, acestea pot provoca leziuni ale pielii, chiar si involuntar.
  • Stresul joaca un rol foarte important nu doar pentru psoriazis, ci pentru orice afectiune. De aceea, ar fi bine sa incercati sa meditati cat mai des.
  • Fumatul si consumul exagerat de alcool nu doar ca nu fac parte dintr-un stil de viata sanatos, dar sunt deosebit de daunatoare pentru persoanele cu psoriazis. Fumatul creste riscul de a dezvolta psoriazis, iar gradul in care ati fost incadrat poate scadea, incet-incet, dupa ce renuntati complet la tutun. Totodata, starea se sanatate se va imbunatati, arata un studiu publicat in anul 2007 in Jurnalul American de Medicina.
  • Alte studii au stabilit o legatura stransa intre nutritie si psoriazis. Acest lucru se explica prin faptul ca pierderea in greutate poate reduce nivelul de proteina C reactiva, care este produsa de organism ca raspuns la inflamatie. Asadar, trebuie evitate pe cat posibil grasimile!
  • Faceti baie in mod inteligent. Dusurile lungi si calde pot usca pielea, mai ales cand vremea este rece. Iata cateva trucuri ce pot fi de ajutor: evitati apa fierbinte, folositi sapunuri blande pentru piele; cand va uscati, tamponati zona respectiva cu prosopul. La final, nu uitati sa aplicati crema hidratanta!

 

 

Cristina Ionescu
Sursa: Health.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.